Training & Vaardigheden
Training
In een trainingssituatie leer je nieuwe vaardigheden aan.
- Emotiegerichte vaardigheden voor professionele opvoeders
- Mindfulness
- Compassie
Mindfulness
Wat is Mindfulness?
Mindfulness gaat over het omgaan met stress en wordt vaak vertaald als opmerkzaamheid, wakker en alert zijn. De grondlegger van het mindfulness trainingsprogramma –J. Kabat Zin– omschrijft het als “Bewust aanwezig zijn in het hier en nu zonder oordelen”.
De basis van mindfulness is aandacht, dat klinkt eenvoudig, maar het vraagt om bewustwording en oefening. We worden vaak meegezogen in automatische gedachten en gevoelens. Deze kunnen leiden tot spanning, onrust en vermoeidheid.
Oefenen met een open en accepterende houding, waarin je je bewust wordt van deze automatische patronen staat centraal in de training. Leren hoe je in het moment kunt kiezen te reageren op een situatie geeft nieuwe ruimte, rust en kalmte….vrijheid.
Hoe verloopt een training?
Een mindfulness training bestaat uit 8 individuele sessies van 1 1/2 uur. Naast het actief deelnemen aan de sessies wordt u gevraagd om gedurende de training dagelijks thuis verder te oefenen.
Centraal staat het versterken en verruimen van de aandacht voor wat er zich NU afspeelt in de directe ervaring. Het is een training van de aandachtsspier.
Voorafgaand aan de start van de training vindt een persoonlijke kennismakingsgesprek plaats waarin wederzijdse verwachtingen worden verkend. “Is dit het juiste moment om deze training te volgen?” Is de vraag die centraal staat in dit gesprek. Aan het eind van de training wordt geëvalueerd in hoeverre de training aan uw verwachtingen heeft voldaan en wat u hieruit meeneemt naar uw dagelijkse situaties.
Welke effecten geeft het oefenen met mindfulness?
Als belangrijke effecten na het beoefenen van mindfulness worden door deelnemers vaak genoemd:
- Ik heb ervaren een eigen keuze te hebben in plaats van geleefd te worden.
- Ik ben vriendelijker en milder tegen mezelf en anderen.
- Ik leg minder energie in het oplossen van situaties.
- Ik slaap ’s nacht weer door.
- Ik herken en respecteer mijn eigen grenzen.
Voor wie is mindfulness?
Mindfulness is voor iedereen die meer in het leven wil staan. Voor iedereen die nu het gevoel heeft dat dit soms zomaar aan hem of haar voorbij raast. Dit door te oefenen in aandacht schenken aan dat wat er nu is.
Mensen die last hebben van piekeren, stress, (chronische) pijn en depressieve klachten lijken -gebaseerd op wetenschappelijk onderzoeken- veel baat te hebben bij volgen van een mindfulnesstraining. Soms is er een duidelijke aanleiding voor deze klachten, soms ook niet. De aanleiding staat dan ook niet centraal, maar kan zijdelings ter sprake komen.
Compassietraining
Wat is Compassie?
Compassie is een woord dat van oudsher niet veel in Nederland wordt gebruikt. Het verwijst naar het menselijk instinctief verlangen naar geluk en welzijn voor onszelf én anderen. Het handelen vanuit deze natuurlijke goedheid wordt overschaduwd door de menselijke reacties op bedreigingen van dit geluk bijv boosheid, angst, jaloezie, wrok en begeerte.
Compassie voor jezelf blijkt een belangrijke factor te zijn voor je mentale gezondheid. Zelfcompassie is een belangrijke voorspeller voor positieve psychologische variabelen als initiatief nemen, nieuwsgierigheid, blijdschap en optimisme. Een hoge mate van zelfcompassie beschermt je tegen negatieve invloeden van buitenaf én van binnenuit. Het vergoot je stabiliteit en veerkracht.
Hoe verloopt een compassietraining?
De compassietraining is een ervaringsgerichte training die in 8 individuele sessies van 1 1/2 uur wordt gegeven . Er worden oefeningen aangeboden die gericht zijn op het doen groeien van acceptatie en verbondenheid met onszelf en met anderen. Moeilijke ervaringen worden niet uit de weg gegaan, maar er is ook ruimte voor humor en gemak. Aan de hand van zelfonderzoek wordt aan eigen ervaring getoetst wat voor jou helpend is en wat niet. Thuis oefenen is ook bij compassie een vast onderdeel van de training.
Het volgen van de training leert je:
- jezelf meer ondersteunend dan zelfkritisch te motiveren
- moeilijke emoties meer vanuit het hier en nu, met acceptatie, te benaderen
- gevoelens van mislukken en ontoereikendheid te kunnen erkennen en beantwoorden
- moeilijke relaties (oude en nieuwe) te kunnen omvormen en herwaarderen
- de kunst van het genieten en zelfwaardering te beoefenen
Voor wie is compassietraining?
Compassietraining is voor iedereen die kwaliteit aan zijn leven wil toevoegen en op een vriendelijke manier wil leren omgaan met tegenslagen die het leven als vanzelf met zich meebrengt . Het is vooral een passende training voor mensen die een hoge mate van zelfkritiek of perfectionisme ervaren. De trainingen zijn wetenschappelijk op hun effectiviteit onderzocht. Het is fijn als je al eerder mindfulnessvaardigheden hebt opgedaan. Deze kun je verder verbreden en verdiepen in de compassietraining.
Emotie gerichte vaardigheidstraining voor professionele opvoeders
Ontdek handige tips om beter om te gaan met de emoties van de jongeren en die van jezelf. Leer de jongren helpen zichzelf beter te begrijpen en om te gaan als het moeilijk voelt.
Deze praktische cursus is voor degenen die willen oefenen hoe ze het beste met de emoties van de jeugdigen en jongeren kunnen omgaan. De cursus is geschikt voor professionele ouders met kinderen die het moeilijk hebben, problematisch gedrag vertonen of waarbij het gezin iets moeilijks heeft meegemaakt.
Professionele ouder zijn is een uitdagende taak! Het is een grote klus om met de emoties van een kind om te gaan en tegelijkertijd je eigen emoties te beheersen. Wanneer er niet goed met emoties wordt omgegaan, kunnen alle gezinnen in moeilijke patronen en uitdagende situaties terechtkomen, die energie en kwaliteit van leven wegvreten. Juist als je merkt dat je hier in je professionele setting mee worstelt dan is deze training echt iets voor jou.
Wat ga je leren?
Vaardigheden!
In deze cursus maak je kennis met vier belangrijke vaardigheden voor emotioneel bewust professioneel ouderschap. De vaardigheden zijn gebaseerd op de methode Emotion Focused Skills Training for Caregivers (EFST), een erkende wetenschappelijke methode voor het omgaan met emoties met betrekking tot het ouderschap.
- Begripvol bevestigen: Hoe je op een goede manier om kunt gaan met de emoties van je kind. Je kind leert zijn eigen emoties te begrijpen, te erkennen, ermee om te gaan en zich er niet voor te schamen.
- Grenzen stellen: Hoe je op een gezonde en flexibele manier grenzen stelt voor je kind.
- Herstellen: Hoe je het goedmaakt met je kind en je je excuses aanbiedt als je iets stoms of verkeerds hebt gedaan waar je kind door gekwetst is.
- Omgaan met je eigen emoties: Hoe je eigen emoties en emotionele wonden je in de weg kunnen staan om het beste voor je kind te doen, en hoe je ze kunt overwinnen.
De cursus is ervaringsgericht, interactief en biedt een mix van theorie, oefeningen en kijken naar jezelf. Actieve deelname en nieuwsgierigheid naar je eigen gevoelens in de relatie met de kinderen en jongeren zijn heel belangrijk voor een zo groot mogelijk resultaat.
De cursus is geschikt voor alle soorten ouders: samenwonend, alleenstaand, plusouders. Als jullie samen opvoeden, is het beste als beide ouders meedoen.
Let op: Het kind neemt niet deel aan de cursus.
Iedereen is welkom, ongeacht achtergrond of gezinsproblemen.
Hoe?
Groepsbijeenkomsten het liefst verdeeld over drie aaneengesloten dagen. Deze zullen bij voldoende aanmelding worden ingepland. Waarbij in een groep van 10-12 prof ouders samenkomen. Er wordt in tweetallen gewerkt tijdens de interactieve verwerking van de informatie. Na de drie daagse bijeenkomsten ben je zelfstandig goed in staat om toe te passen wat je hebt ervaren.
Voor professionele opvoeders:
Vanaf nov 2024 wordt de emotie gerichte vaardigheden training voor professionele opvoeders voorzien van SKJ accreditatie SKJ218030. 22 punten